Let's Socialize

Design Studio + Billing & Deliveries: 2923 South Tryon St.
Suite 280
Charlotte, NC 28217
*By Appointment Only
Billing & Deliveries: 3421-M St. Vardell Lane Charlotte, NC 28217

(704) 759-3920

Follow Us

Basement Theater, Game Room & Wet Bar

Basement Theater, Game Room & Wet Bar

When a long-time repeat client came to us wanting to remodel their spacious basement to serve as the ultimate multi-purpose entertaining space, we couldn’t wait to get started. This couple tasked us with making this space feel comfortable and intimate enough for quiet movie nights with their young daughter, while also being fully capable of hosting their annual Michigan-Ohio State and Super Bowl parties for a few dozen friends. The L-shaped space was quickly divided into distinct zones for various activities to allow their guests to eat, drink and watch games from any zone without restricting their movements or comfort.

Spaces Included:

Other Spaces

Location:

Charlotte, NC

Project Scope:

Custom Redesign

Share:

The existing wet bar got a facelift to elevate the aesthetic, while a small nook off the shuffleboard table was transformed into a dry bar fitted with an additional beverage center and popcorn station. Tiered CinemaTech seating with a raised bar for snacking creates the focal point of the space, and an incredible entertainment experience. A screened porch off the theater space (equipped with a fourth television!) keeps the party going outside.

A white-washed brick veneer adds texture to structural supportive columns flanking the wet bar. The expansive counter space creates the perfect spot for buffet-style appetizers during Super Bowl parties.
With a pool table and shuffleboard, this basement theater space easily transforms into a game room when football isn’t in season. Ample floor space allows for comfortable mingling during parties and a place for their daughter to play on weeknights.
basement finishing ideas

For optimum sound quality, the wall speaker placement was determined by the audiovisual team and the dimmable sconces were placed afterward so as not to interfere. While not typical, the first row of theater seating sits elevated so we could add the accent rope lighting around the base. This helps create the movie theater vibe our clients were looking for.

Client Testimonial

“The top design and remodeling team in Charlotte! We wouldn’t work with anyone else. Thank you for everything.”

– The Smigel Family

a quartz waterfall countertop in a basement
Repeating the navy accent wall and waterfall bar top from the snack bar and theater area creates cohesion across multiple activity zones.
Special attention was placed on the height of the risers to maintain proper sight lines for all seats, and for those standing in the back of the room. The height of the backsplash around the snack bar was capped at 3” for the same reason. To help with acoustics, the back of the snack bar was covered in the same animal print accent carpeting as the risers.
This nook behind the shuffleboard table was transformed into a dry bar with a second wine refrigerator and beverage station to ensure no one's cup ever runs dry. With a fully stocked popcorn drawer beneath the microwave, there’s no need to run upstairs to the kitchen to make a crunchy game day snack.

Audiovisual Collaboration

We collaborated at length with their audiovisual team to create a truly customizable, top-notch experience. A video matrix was installed with four individual sources for each of the four televisions. This allows them to have four separate games on each screen if desired. When they’re all on the same game, all the screens sync together with an echo or interference.
The size of the projector was determined based on the desired screen size and how far back it would sit from the screen. Because our clients wanted the projector to be hidden by the soffit and structural column instead of in the center of the space, it utilizes a lens shift capability to keep the picture centered.

ReVision-Design-Remodeling_Basement-Theater-Before ReVision-Design-Remodeling_basement-theater