Let's Socialize

Design Studio + Billing & Deliveries: 2923 South Tryon St.
Suite 280
Charlotte, NC 28217
*By Appointment Only
Billing & Deliveries: 3421-M St. Vardell Lane Charlotte, NC 28217

(704) 759-3920

Follow Us

Modern California-Style Kitchen/Living Remodel

Modern California-Style Kitchen/Living Remodel

A couple new to the Charlotte area came to us with a mission: transform their kitchen and living room into a reflection of their personal style. We were beyond excited to channel this style, which was inspired by a California modern aesthetic (the duo were former Westcoasters) with a bit of quintessential Queen City flair.

Before connecting with ReVision, their space in Ballantyne was dark, traditional, and generally not what they wanted for their forever home. In addition to a complete stylistic overhaul, they needed more storage, badly.

Spaces Included:

Kitchen

Location:

Ballantyne, NC

Project Scope:

Custom Redesign

Share:

We decided custom storage was the way to go, and they agreed. As part of this plan, we took their new cabinetry all the way to the ceiling so that they could make use of every inch of square footage they have. 

But we wanted to ensure their storage space was just as beautiful as it was functional. That’s why we designed stunning custom-reeded cabinets. While reeded cabinets are a highly sought-after design trend that’s on the rise, we made sure to tailor these to be one-of-a-kind. Their arched shape mirrors some of the other curved openings the couple have throughout their home. We went with a comforting but memorable denim-like shade of blue from Sherwin Williams for these showstoppers. Not only did they make this space pop, but added the perfect accent over the bar nook. 

Because the color suited the space so well and we wanted everything to feel cohesive, we went with the same shade of blue for the maple wood island. To bring more warmth to the heart of this home, our design team recommended a rich walnut slab for the island top. The homeowners fell in love with this natural touch. For the other top and lower cabinets, we sprung for custom white cabinetry that provides just the right amount of contrast and brightness for this space. 

In our quest to nail the bright and airy California aesthetic, we chose Calacatta Arno quartz for the countertops. Adding a bespoke twist, we seamlessly integrated a custom drain board near the sink, ensuring effortless kitchen clean-up. 

But the backsplash just might be the best detail in this kitchen remodel. Handmade zellige tile covers the majority of the wall with one special touch–a tiered quartz backsplash behind the range. Needless to say, everything came together to help this couple feel right at home here in Charlotte.

white-kitchen-cabinets
Goodbye dark, claustrophobic cabinetry, hello white, bright, custom storage. The homeowners were far from sad to see this space opened up to the adjacent seating area.
blue wet bar design
This bar nook not only provides an extra sink but also a place to mix up drinks for impressed house guests.
antique copper sink
We upgraded style and functionality, incorporating new stainless steel appliances and a large antique copper sink with a bronze faucet into this kitchen redesign.
custom-drain-board
Standard drain boards and drying racks are nice in theory, but what we’ve noticed is that they become permanent, and often unsightly fixtures on countertops. This custom drain board, formally known as “countertop runnels” is still usable counter space and doesn’t require any sort of storage.
We carried the custom-reeded cabinetry into this living space and brought the fireplace into the 21st century with white-washed exposed brick that feels equal parts chic and cozy.
blue reeded cabinet doors
These counter-to-ceiling custom cabinets offer plentiful storage space, while the arches match the walkthrough and lend the kitchen a modern palatial feel.

Prefer your drink on the rocks? This classily disguised ice machine blends in perfectly with the rest of the lower cabinets.

For their larger living room fireplace, we kept things elegant and understated. Why mess with a classic?
marble kitchen backsplash
Plugmold, basically a way to hide outlets, was used along the perimeter of the quartz accent so as not to distract from the handmade zellige tile that covered the rest of the backsplash.

Open Sight Lines Make All the Difference

Before we entered the picture, the homeowners were less than thrilled with the flow between their kitchen and seating area. Don’t get us wrong, the bones were there. No walls stood in between the two spaces, and the idea of the fireplace was appealing, even if execution was lacking. 

We gladly stepped in to help, demoing the old, outdated cabinetry and removing the peninsula to open up this space. A large island and tall, custom cabinets recoup the lost storage space, then some. This formally drab kitchen has become an entertainer’s dream.

Before & After 

meyers-before-photos-8 blue-kitchen-island-walnut-countertop