Let's Socialize

Design Studio:
325-C Arlington Avenue

Charlotte, NC 28203
*By Appointment Only

Billing & Deliveries:
3421-M St. Vardell Lane
Charlotte, NC 28217

(704) 759-3920

hello@revisioncharlotte.com

Follow Us

Outdoor Living Space & Kitchen Remodel

Built in the late 1980's this custom home in Myers Park had high-quality features, but lacked any type of covered outdoor living space and the kitchen was ready for a refresh. To take advantage of the economies of scale, this couple decided to tackle both projects at once. This saved them from living through two separate remodeling projects and shortened the construction time. The existing rear yard featured a traditional brick patio and retaining wall, surrounded by a hillside perennial garden. The clients' primary objective was to find a way to create a covered outdoor living space without disturbing the existing retaining wall and gardens. The area that was most suitable for adding a roof was the lowest point of the existing patio. As a result, all of the drainage from the back of the house had to be replaced with a more robust drainage system running under the new bluestone patio floor. All the major utility lines also ran underneath the new floor system.
Spaces Included:
Kitchens, Additions & Exteriors
Location:
Myers Park, Charlotte, NC
Project Scope:
Pull & Replace

The only area feasible to work with was constrained by the house on one side and the retaining wall on the other side requiring the retaining wall to be incorporated into the new design. Although the area was not very expansive, it was important to them to include a full masonry outdoor fireplace as part of the design. By situating it in the corner against the existing retaining wall we were able to include a large, raised hearth without sacrificing space for outdoor furniture or preventing a sensible traffic pattern.

The traditional brick fireplace with chiseled edge hearth and mantel acts as the focal point of this outdoor living space. The patterned Bluestone patio, wrought iron railings, colonial moldings and beaded panel ceiling continue the classic aesthetic of this home, while remaining a comfortable place to relax and entertain throughout most of the year. The authenticity of the materials chosen allows the new space to blend seamlessly with the existing home.

outdoor-living-space-revision-design
The existing brick colonial style home featured traditional design elements such as slate tile roofing, wrought iron railings and heavy moldings. Due to strict HOA requirements, the new outdoor living space design had to fit appropriately with the scale and details of the existing structure.
outdoor-living-space-revision-design
This custom designed folding screen hides unsightly utility boxes from view, while leaving them accessible for servicing.
outdoor-living-space-revision-design
While the perimeter cabinets are a soft cream paint, our clients selected a hand brushed finish for the island to give it more dimension.
outdoor-living-space-revision-design
outdoor-living-space-revision-design
Extending the bluestone patio past the roofline above created a dedicated grilling area and firewood storage that’s hidden behind the fireplace.
outdoor-living-space-revision-design
outdoor-living-space-revision-design
Our tile installers matched the curve of the arched valance over the range for the backsplash panel detail. The slight radius along the back of the island repeats the curve and softens the island.
outdoor-living-space-revision-design
A true pull and replace kitchen remodel, the layout of this kitchen design remained the same. Slight adjustments were made to accommodate new appliances and improve the symmetry of the bar area.
outdoor-living-space-revision-design

Traditional Kitchen Remodel

The layout of the existing kitchen worked well for the most part, but the cabinets had seen better days and some of the appliances were in need of an upgrade. We maximized storage space by increasing the length of the island and eliminating the soffit over the bar area in favor of taller cabinets with a full overlay.

Due to the framing of the home, it was impossible to add a vent hood over the larger 36” range, so we got creative and paired it with a pop-up down draft system that hides behind the range when not in use. To accommodate the duct work, the cabinets along the range wall were made 4″ deeper than standard base cabinets. The wall cabinets above them were made 3″ deeper than standard so they would be easier to access over the deeper bases. They gained several cubic feet of storage space thanks to the custom cabinet modifications.

outdoor-living-space-revision-design outdoor-living-space-revision-design
ReVision-Design_Awards_Nari-Light_No-Date

CLIENT LOGIN

Case Design/Remodeling of Charlotte is now ReVision Design/Remodeling!
This is default text for notification bar